Programme of the revised Basic Course Workshop w.e.f August 2015

Day 1

Day	Session	Objectives	Duration	Faculty
Time				
9:00	Introduction: ice	Understand and apply concepts	60 minutes	
	breaking and Group	of group dynamics and team		
	Dynamics	based functioning in teaching		
		and learning		
10:00	System's Approach,	a. Use principles of adult	75 minutes	
	Principles of adult	learning in the teaching		
	learning, Learning	learning process		
	process	b. Use the system's approach		
11 15	Tea break	for instructional design		
11.15		a define goals rates and	15 minutes	
11:30	Goals, roles and	a. define goals, roles and competencies and explain the	45 minutes	
	Competencies: CBME	relationship between each		
		other		
		b. elaborate the principles of		
		competency based learning		
12:15	The IMG – Goals, roles	a. be sensitised to the goals,	15 minutes	
	and Competencies	roles and global		
		competencies as developed		
		by the Medical Council of		
		India		
12:30	Learning domains and	a. classify and define learning	30 minutes	
	progression of learning	domains		
		b. demonstrate a basic		
		understanding of hierarchy of knowledge progression		
13:00	Lunch	knowledge progression	45 minutes	
13:45	Objectives - Writing	a. differentiate competencies	60 minutes	
	objectives - Developing	from objectives		
	objectives from	b. develop objectives from		
	competencies, linking learning and assessment	different competencies c. explain the relationship		
	with competencies*	between objectives, learning		
	with competencies	and assessment		
14:45	Workshop on writing	a. develop objectives from	60 minutes	
	objectives*	competencies and specify the		
		domain and the skill level		
15.45	Tea Break			•

16:00	Introduction to	a. elaborate the principles and	45 minutes	
	assessment	types of assessment		
		b. explain the utility of		
		assessment		
16:45	Close			

*- use AT-COM Module for this session

	Day 2					
9:00	Choosing a teaching method for objectives and competencies – Workshop	choose the appropriate teaching method for various objectives and competencies	90 minutes			
10.30	Tea Break					
10:45	Interactive and Innovative teaching methods including Large Group (Demo), Small Group (with demo) and appropriate use of media	 a. use the principles of interactive learning in a large group b. use the principles of interactive learning in a small group c. choose appropriate media for a given learning session 	105 minutes			
12:30	Writing a lesson plan	develop a lesson plan appropriate to the objectives and teaching learning method	45 minutes			
13:15	Lunch		45 minutes			
14:00	Assessment planning*and quality assurance, Writing the correct essay question, short answer question and MCQ	a. write an appropriate essay questionb. write an appropriate short answer questionc. write an appropriate MCQ	120 minutes			
16:00	Tea break		15 Minutes			
16:15	Internal assessment and Formative assessment	develop a plan for internal assessment and formative assessment	40 minutes			

* use AT-COM module for this session

Day 3				
9:00	Discussion on ATCOM	a. demonstrate the ability to use	60 minutes	
	Module: Reflection and	the AT-COM module for		
	Narrative	Basic Course in MET to be		

		1	,
10:00	Matching assessment to competency, objectives and learning Workshop -	held b. demonstrate the ability to write reflection & narrative on AT-COM Module c. demonstrate readiness to launch AT-COM module in own college choose the right assessment method for a given objective/ competency and learning	60 minutes
	Choosing the right assessment	method	
11.00	Tea Break		15 minutes
11:15	Effective clinical and practical skill teaching	a. teach skills effectively b. teaching skills at the workplace c. use a skills lab effectively	60 minutes
12:15	Assessment of clinical and practical skills	 a. assess skills effectively b. assess skills at the workplace c. use a skills lab to assess competency in skills d. design a skills assessment station 	60 minutes
13:15	Lunch	,	30 minutes
13:45	Assessment of clinical skills cont		60 minutes
14:45	Improving SDL through technology	a. promote self directedlearning in studentsb. use technology to improve self directed learning	30 minutes
1515	Tea Break		
15:30	Feedback	provide effective feedback to students	30 minutes
16:00	Educational networking for growth	a. understand avenues for growth in education b. create networks in education	45 minutes
16:45	Closing		

Day 1	Day 2	Day 3
Introduction:	Choosing a teaching	Discussion on AT-COM
Group Dynamics	method for objectives and	Module: Reflection and
	competencies - Workshop*	Narrative
Systems Approach,	Interactive and Innovative	Matching assessment to
Learning Process,	teaching methods including	competency, objectives and
Adult Learning	Large Group (Demo), Small	learning Workshop - Choosing
	Group (with demo) and	the right assessment
	appropriate use of media	
Goals, Roles and	Writing a lesson plan	Effective clinical and practical
competencies: CBME*		skill teaching
The IMG: Goals, Roles and	Assessment planning and	Assessment of clinical and
competencies	quality assurance, Writing	practical skills
	the correct essay question,	
	short answer question and	
	MCQ*	
Learning domains and	Internal assessment and	Improving SDL through
progession of learning	Formative assessment	technology
Objectives- Writing		Feedback
objectives - Developing		
objectives from		
competencies, Linking		
learning and assessment		
with competencies*		
Introduction to assessment		Educational networking for
		growth

One-day Sensitization programme on Attitude and Communication (AT-COM) module for Resource Faculty of Nodal & Regional Centres, MEU coordinators/Co-coordinators, MEU faculty, Faculty Curriculum Committee members

#	Time	Component	Resource Faculty
	8:30 A.M. (30 min)	Registration and Inauguration	
1	9:00 AM (30 min)	Introduction GMR: Goal, Roles, Competencies Overview of attitudinal competencies in revised GMR Project AT-COM: purpose, mission and objectives	
2	9:30 AM 60 min	The AT-COM booklet: structure, content and requirements Introduction; Walking through AT-COM; <i>Teaching AT-COM: who, what, when and how</i>	
3.	10:30A.M 30 min	Open House	
4.	11:00 A.M.	Tea Break	
5	11:15 AM 90 min	Linking of AT-COM modules with Competencies, Objectives, Teaching-Learning methods and Assessment. Use Template from AT-COM competencies: I. Competency, Objective & Teaching Learning	
		II. Competency, Objective & Assessment	
6	12:45 PM	Lunch	
7	1:30 P.M.(60 min)	Teaching Ethics cases	
8	2:30 PM (45 min)	Teaching Communication skills cases	
9.	3:15 P.M.	Tea	
10.	3:30 P.M. (60 min)	Reflection	
11.	4.30 PM (30 min)	Open House	